המזון שאנו אוכלים הוא אבן היסוד העיקרית ממנו בנוי הגוף שלנו. לאיכות המזון שאנו מכניסים לגופנו יש השפעה קריטית על הבריאות שלנו. רב המחלות בגופנו נגרמות בין היתר מתזונה לקויה או מהרגלי אכילה לא טובים (כמו לאכול בלילה, "נשנוש" לאורך שעות היום ועוד). יחד עם זאת על ידי שינוי הרגלי האכילה ושינוי סוג המזונות אותם אנו אוכלים אנו יכולים להשפיע לטובה על רב המחלות ולשפר באופן דרמטי את איכות החיים שלנו.
הרבה מהמחלות של העידן החדש, נגרמות מהתזונה המערבית המודרנית והמתועשת והרבה שאלות עולות- מהי התזונה הכי טובה? זוהי שאלת השאלות ורבים המחקרים שנעשים המעידים דווקא על תוצאות סותרות. יש מחקרים שיעידו כי צמחונות/טבעונות היא הפיתרון, יש שיעידו כי תזונה קטוגנית/תזונה פליאוליטית היא התשובה. ומה התשובה?
והתשובה היא כנראה "תלוי". תלוי מה הרקע הגנטי ממנו מגע האדם, תלוי מה התרבות ממנה מגיע האדם, תלוי מהו אופיו של האדם, תלוי מה האמונות והערכים של האדם. תלוי…
יעוץ תזונה- מה עושים שם?
כל החוכמה של היעוץ התזונתי היא לאבחן, לזהות, לאפיין ולהתאים תזונה שמתאימה לכל אדם באופן אישי. זוהי אומנות, זהו תהליך, זוהי דרך. לכן ייעוץ תזונתי לאורח חיים בריא היא תהליך של אימון (קואוצ'ינג) בו אנו מובילים את האדם מ"הרצון" שלו, דרך הערכים והאמונות שלו, דרך הידע המחקרי העדכני ביותר שקיים היום ועד השינוי התזונתי המתבקש על פי מצבו הבריאותי. כל זאת על מנת שנגיע למצב של תזונה כאורח חיים שניתן להתמיד בה לאורך שנים (בניגוד לדיאטה שיש לה התחלה וסוף).
הבשורה החשובה ביותר היא ההבנה שלתזונה נכונה יש יכולת דרמטית לשינוי ואפילו היפוך של מחלות עד הגעה לבריאות טובה. סכרת למשל היא מחלה הפיכה לחלוטין. ניתן בעזרת תזונה נכונה להירפא מסכרת ולשפר משמעותית את התחלואה ואת התופעות הרפואיות הנלוות למחלה זו.
"המחלה" של המאה הנוכחית היא למעשה סינדרום מטאבולי
סינדרום כשמו כן הוא אוסף של סימפטומים שהמצאות שלושה מתוך רשימת הסימטומים מהווה אינדיקציה חיובית להמצאות הסינדרום המטאבולי. הסינדרום המטאבולי מהווה אחד מגורמי הסיכון העיקריים לתחלואה של העידן החדש- התקפי לב, אירוע מוחי, סכרת ואפילו סרטן. הסימפטומים הם:
- השמנה ביטנית והיקף מתניים גדול – מעל 102 ס"מ אצל גברים ו-88 ס"מ אצל נשים.
- יתר לחץ דם המצריך טיפול בתרופות.
- רמה נמוכה של HDL (הכולסטרול הטוב)- פחות מ- 40 מ"ג% אצל גברים ו- 50 מ"ג% אצל נשים.
- רמה גבוהה של גלוקוז בצום- מעל 100 מ"ג%.
- רמה גבוהה של טריגליצרידים- מעל 150 מ"ג%.
הספרות מדברת על 25-35 אחוז של אנשים בוגרים הסובלים מתסמונת מטאבולית אך בשטח האחוזים גבוהים הרבה יותר והם תלויי אזורי מחייה. בישראל, למרות התזונה הים תיכונית שנחשבת לטובה, האחוזים בהם סובלת האוכלוסייה הבוגרת מתסמונת מטאבולית הולכת ועולה מידי שנה וזאת בעקבות "עזיבת" התזונה המסורתית הטבעית, המשפחתית, שיושבת סביב שולחן והמעבר למזונות מתועשים, תעשייתיים, שימוש בחטיפים והרגלי תזונה לקויים.
כיום ידוע שהגורם העיקרי להיווצרות הסינדרום המטאבולי הוא תנגודת אינסולין. תנגודת אינסולין מוגדרת כירידה ביכולת או חוסר יכולת של התאים בגוף להגיב לרמות הסוכר הגבוהות הנובעות מתזונה עשירה בפחמימות. מכאן אנו מבינים כי על ידי שינוי תזונתי והפחתה בכמות הפחמימות ניתן לשנות ואף להפוך את תהליך הסינדרום המטאבולי ולשפר באופן משמעותי את איכות החיים.
זה לא מספיק להוריד את כמות הפחמימות מהתזונה, צריך לדעת כיצד לעשות זאת נכון על מנת שהמטופל יוכל להתמיד באורח חיים זה לאורך זמן. כל שינוי בהרגלים דורש זמן להטמעה של דפוסי התנהגות חדשים ושינוי תודעתי שיתמוך בתהליך. זאת הסיבה שכדאי ואף מומלץ לעבור את תהליך השינוי התזונתי בליווי מקצועי.
לכל מצב בריאותי כזה או אחר שבגינו מגיעים אלינו למרכז "דרך הגוף" ניתן להתאים תזונה תומכת שתזרז ותתמוך את תהליך ההחלמה. למשל, ניתן להתאים תזונה תומכת למתמודדים עם מחלת הסרטן או שניתן לשפר משמעותית את הבצקות ברגלים באם תהיה ירידה כללית במשקל הגוף. כמו כן לתזונה רבת פחמימות יש השפעה דרמטית על תהליכי הדלקת המצויים בגוף. לכן הפחתה של כמות הפחמימות בתזונה היומיומית תביא לירידה בדלקתיות ולהפחתת כאבים דלקתיים, ריפוי טוב יותר של צלקות ניתוחיות, שיפור בחיוניות של הגוף, הפחתת תרופות שמצידן מעמיסות על הגוף ועוד השפעות מיטיבות נוספות.
יעוץ תזונה לספורטאים
תזונה אצל ספורטאים היא עניין רציני. ידוע הוא שלספורטאים יש להתאים תזונה מיוחדת המתחשבת בגיל הספורטאי, מינו וסוג הספורט בו הוא מתמחה. על מנת להעלות מסת שריר זקוק הספורטאי למנה גבוהה יותר של חלבון בתזונה משום שאבני היסוד מהם בנויים השרירים הם למעשה החלבון. בנוסף, הדעה הרווחת היא ש"הדלק" בו משתמש השריר לצורך אנרגיה היא הפחמימה, למרות שהמחקר העדכני מדווח גם על מסלול אנרגתי מקביל בו בעצם אנו יכולים לשרוף שומן עבור ייצור האנרגיה. לכן, יועץ התזונה צריך להבין ולהתאים את סוג התזונה לסוג הספורט ולהתאים את כמות החלבונים, השומנים והפחמימות בתפריט היומי, השבועי החודשי והשנתי. יש משמעות לתקופות האימונים השונות, להבדיל מתקופת תחרויות גם בהיבט התזונתי ולכן מדובר במדע המשולב בניסיון ואומנות.
ייעוץ תזונה לאורח חיים בריא- למי זה מתאים?
- למי שמבין שלאוכל שאנו אוכלים יש השפעה ישירה על הגוף שלנו ועל התחלואה שלו.
- למי שרוצה גם על ידי תזונה לתמוך בתהליכי הריפוי שבגינם הגיע אלינו לטיפול.
- למי שרוצה חיים טובים יותר, בריאים יותר, חיוניים יותר.
- למי שמוכן לקחת אחריות על הבריאות שלו.
- למי שמוכן להתחייב לתהליך ליווי ארוך טווח לשינוי אורח החיים שלו.
אנו ב"דרך הגוף" נדע להתאים לך תכנית תזונה שתתאים למצבך הבריאותי, תתחשב ברצונותיך, אמונותיך וערכיך ותביא אותך ליישום של אורח חיים מזין ובריא לאורך שנים.