שיקום ווסטיבולרי

שיווי המשקל היא היכולת להישאר יציבים בחלל ולהימנע מנפילה. הגדרת המונח "שיווי משקל" היא כאשר מרכז הכובד של הגוף נמצא בתוך הבסיס. כאשר מסיבות מסויימות מרכז הכובד יוצא מתחומי הבסיס נגרמת נפילה או אובדן שיווי משקל. עבור שיווי משקל תקין אנו נזקקים לשלוש מערכות חישה שמספקות למוח מידע באשר למיקום הגוף בחלל: מערכת הראייה, מערכת הווסטיבולרית ומערכת התחושה השיטחית והעמוקה אשר חיישניה נמצאים במעטפות המפרקים. המוח מעבד את המידע המגיע מכל מערכות החישה ומוציא תגובת שיווי משקל ראויה בדמות הפעלת שרירים תואמת. התפקוד המדויק והמסונכרן של שלוש המערכות הללו הינו קריטי על מנת לשמור על שיווי משקל תקין.

המערכת הווסטיבולרית מספקת כ-40 אחוז מהמידע הדרוש למוח עבור שיווי משקל. המערכת מורכבת מגרעינים ווסטיבולריים הממוקמים במוח הקטן, מעצב ווסטיבולרי שיוצא מהמוח לכיוון האוזן ומאיבר ווסטיבולרי הממוקם בתוך העצם הטמפורלית של הגולגולת, ליד האוזן הפנימית. בחלקה היא קשורה למערכת העצבים המרכזית ובחלקה למערכת העצבים הפריפרית. כל גודלו של איבר שיווי המשקל שנמצא באוזן הפנימית הוא כחצי סנטימטר בלבד אבל השפעתו על התפקוד ואיכות החיים היא רבה.

למערכת הווסטיבולרית מספר תפקידים חשובים:

  • מספקת מידע למוח על תנועת הראש במישורים השונים.
  • מספקת מידע למוח על מיקומו של הגוף בחלל.
  • מפעילה רפלקסים בכדי לשמור על איזון, מיקוד ראיה ושיווי משקל.
  • ממלאת תפקיד חשוב ומהותי בשמירה על איזון היציבה, התמצאות במרחב וכמובן שמירה מתמדת על שיווי משקל.

כאשר המערכת הווסטבולרית על תחנותיה השונות נפגעת היא משדרת למוח שידורים לקויים או  שאינה משדרת כלל, מה שעלול לגרום להופעת תסמינים רבים, כגון: רגישות יתר לתנועה או תת רגישות לתנועה שיגרמו לבעיה בשיווי המשקל, הפרעות קשב וריכוז, סחרחורות, כאב ראש, תחושת נדנוד או שיוט, ורטיגו, הפחתת עוררות אשר עלולה לגרום לתחושת הירדמות ו\או תחושת התנתקות או לחילופין הגברת העוררות.

כמו כן, פגיעה במערכת הווסטיבולרית עלולה לגרום לשיבוש בוויסות הטונוס השרירי, הפרעות ביציבה, הפרעות בקואורדינציה, בחילות, הקאות, הפרעות במערכת הראייה, כגון: ניסטגמוס (ריצוד עיניים), מחלת ים, מחלת נסיעה. בנוסף, עלולות להופיע הפרעות כמו פחד גבהים.

הליקויים הווסטיבולרים, מקורם יכול לנבוע מבעיה נוירולוגית של מערכת העצבים המרכזית והגרעינים וסטיבולריים במוח הקטן כמו במצבים לאחר אירוע מוחי (cva), מחלות ניוון של המוח הקטן, טרשת נפוצה, או מצבים לאחר ניתוחי ראש צוואר על רקע אונקולוגי. כמו כן הליקויים יכולים להיגרם מבעיה במערכת העצבים הפריפרית שמקורה באיבר הווסטיבולרי שנמצא באוזן הפנימית. במקרים אלו נפוצה האבחנה של וורטיגו (BPPV), מחלת מנייר, vestibular neuronitis שהיא דלקת של העצב על רקע ויראלי, ועוד.

וורטיגו-   (Benign Paroxysmal Peripheral Vertigo (BPPV

אחת התסמונות השכיחות בשיקום ווסטיבולרי היא סחרחורת סיבובית התקפית שפירה- זוהי למעשה תסמונת ספציפית וקלאסית הנגרמת מליקוי בתעלה הלאטרלית של איבר שיווי המשקל. תסמונת זו שכיחה יחסית ומתאפיינת בהתקפים חוזרים שחולפים מעצמם או על ידי טיפול ווסטיבולרי.  כ-20-40 אחוז מהאנשים יחוו התקף אחד של וורטיגו במהלך חייהם. למרות שזוהי תסמונת שפירה שאיננה לכשעצמה מסכנת חיים, היא משפיעה על איכות החיים וגורמת לירידה בתפקוד האדם ופחד מפני ההתקף הבא. 

במהלך ההתקף, פתאום, ללא טריגר ידוע או קבוע חווה האדם סחרחורת סיבובית משמעותית בו הוא מרגיש ש"התקרה מסתובבת" או לחילופין שהוא בעצמו מסתובב והעולם יציב. כל זאת למרות שאין באמת שינוי במצבו בחלל. מצבים אלו ייגרמו בזמן שינויי תנוחה במישור האנכי כמו למשל במעבר מישיבה לעמידה,  במעבר משכיבה לישיבה, בהרמת הראש כלפי מעלה או בהתכופפות למטה. 

הסחרור נגרם עקב תזוזת חלקיקים קטנים (קריסטלים) ממקום מושבם הקבוע לתוך התעלה האנכית ובכך הם מזיזים את שערות החישה באופן לקוי וגורמים לדיווח מוטעה למוח. המוח, שמקבל שידורים שונים ממערכת הראייה וממערכת החישה העמוקה חווה בלבול שתוצאתו היא וורטיגו.

כיצד אנו מטפלים בוורטיגו?

ראשית נאבחן האם מדובר בליקוי הספציפי הזה או שמדובר בליקוי אחר של המערכת הווסטיבולרית. באבחון נגרום למעשה להפקה של הסחרחורת אשר במהלכה נראה ניד אופייני בגלגלי העיניים. באם איבחנו כי אכן מדובר בליקוי של התעלה הלאטרלית נבצע מניפולציה טיפולית המורכבת משלוש תנוחות ספציפיות המנצלות את כוח הכבידה לטובת השבת הקריסטלים למקום מושבם הקבוע. בכך הדיווח הלקוי יופסק והסחרחורת תיגמר. 

בדרך כלל האפקט הוא מיידי-המחקר הרפואי מתאר כי 90 אחוז מהמטופלים יחוו הקלה כבר בטיפול הראשון.

שיקום ווסטיבולרי- מה עושים?

פגיעה במערכת הוסטיבולרית על תחנותיה השונות גורמת להופעת תסמינים וסימפטומים אשר מקשים על חיי האדם בשגרה היומיומית. התסמינים המלווים את הפגיעה במערכת הוסטיבולרית מקשים על האדם לתפקד בחיי היומיום, המשפחה, החברה והעבודה כאשר חלק מהמחלות עלולות להיות כרוניות לעומת אחרות שייתכן שיהיו רק זמניות.

מטרת השיקום הוסטיבולרי היא לסייע למטופל להתמודד עם התסמינים השונים שנוצרו עקב המחלה, לטפל בהם ולשפר אותם. בחלק מהמצבים נדריך את המטופלים כיצד לחיות ולתפקד בחיי השגרה בצד הפגיעה במערכת ונתאים למטופל תוכנית טיפולים מקצועית, אשר תסייע לו להתמודד עם בעיות שיווי המשקל, כאבי הראש, הסחרחורות, הבחילות וכדומה.

השיקום הווסטיבולרי- מהם תחומי הטיפול הרלוונטים הקיימים במרכז "דרך הגוף"?

על מנת לעשות שיקום ווסטיבולרי מיטבי נדרשת עבודת של צוות רב תחומי. לאחר תהליך הקבלה הרפואית נבחר יחד מתוך מגוון הטיפולים המצויים במרכזנו ונעקוב אחר התקדמות התכנית השיקומית, עד הגעה למצב  אופטימלי רצוי ומצוי.

• פיזיותרפיה נוירולוגית

• פיזיותרפיה וסטיבולרית

• יעוץ תזונה לאורח חיים בריא

• הידרותרפיה 

• חדר כושר שיקומי

• טיפול באוזון סיסטמי ומקומי לאוזן התיכונה 

• טיפול ריגשי/פסיכולוגי

***מכון דרך הגוף הינו מכון הסדר לנכי משרד הביטחון. אנו מוכרים כספק בתחום הפיזיותרפיה הווסטיבולרית. מספר הספק שלנו 83177979.

*** מבוטחי כללית מושלם/פלטינום זכאים להחזרים משמעותיים עבור טיפולי הפיזיותרפיה.

*** בעלי פוליסת ביטוח בריאות פרטית זכאים להחזרים משמעותיים תחת סעיף "טיפולים אמבולטוריים".

נגישות

קל להיות בקשר

נותרו לכם שאלות? אנחנו כאן עבורכם!