פיזיותרפיה לימפטית

ראשית נאמר כי הטיפול הלימפטי נמצא בסל הבריאות וקופות החולים מממנות אותו, אם על ידי טופס 17 או ע"י החזר כספי מלא. מכון דרך הגוף הינו ספק מוכר של שירותי בריאות כללית וכל קופות החולים. אנו מקבלים מטופלים מכל קופות החולים.

הטיפול בפיזיותרפיה לימפטית מוצע כחלק מתכנית השיקום הלימפטי.

פיזיותרפיה לימפטית היא תחום התמחות ספציפי מתוך עולם הפיזיותרפיה הכללי ודורשת הכשרה מתקדמת. פיזיותרפיה לימפטית מתמקדת בטיפול בבצקת הנובעת מליקויים במערכת הצינורות הלימפטיים או לחילופין, בבלוטות הלימפה. ליקוי זה נקרא "לימפאדמה". 

מערכת הלימפה היא למעשה מערכת צינורות המפושטת בכל הגוף שפועלת במקביל ובשיתוף מערכת הלב וכלי מערכת העיכול ואברי הבטן מכיל גם ריכוז גבוה של שומנים. בנוסף, נוזל הלימפה מכיל גם תאי דם לבנים השייכים למערכת החיסונית, ברובם לימפוציטים מסוג B ו- T . כאשר קיים בגוף זיהום מכיל נוזל הלימפה גם תאים אחרים כדוגמת נויטרופילים

קשריות הלימפה נמצאות לאורך כלי הלימפה המאספים, ויש להן תפקיד חשוב במערכת החיסון. קשריות הלימפה (הידועות גם בשמן העממי "בלוטות הלימפה") מרוכזות בצברים דמויי אשכולות בבסיסי האיברים בגוף כגון בצידי הצוואר, בעורף, בבית השחי ובמפשעה. אשכולות נוספים ממוקמים בחלל החזה ובחלל הבטן. תפקיד קשריות הלימפה לנקז ולסנן את נוזל הלימפה ולמנוע את מעברם של מחוללי מחלות כגון חיידקים ונגיפים אל מחזור הדם. תפקיד חשוב נוסף של קשריות הלימפה הוא לאפשר תקשורת מולקולרית בין מולקולות שונות של מערכת החיסון ובמידת הצורך להזניק תגובה חיסונית יעילה.

מהי לימפאדמה?

לימפאדמה (שנקראת בעברית בצקת לימפטית) היא מצב שבו מסיבות שונות (ראשוניות כמו מחלה תורשתית או שניוניות כמו לאחר ניתוחים אונקולוגיים), נוזל לימפטי, שהוא שקוף ומכיל חלבונים רבים, מצטבר בחלל הבין־תאי באיברים השונים. כתוצאה מכך נוצרת בצקת (נפיחות) באזור שבו הוא מצטבר. הבצקת מופיעה בדרך כלל בידיים או ברגליים, אך יכולה להופיע גם במקומות אחרים כמו בבטן, בחזה, בגב או בפנים.

יד או רגל בצקתית הן לא רק בעיה אסתטית אלא גם בעיית בריאות קשה. בצקת ברגל, למשל, עלולה להקשות על ההליכה ולפגוע בכושר הניידות. בצקת ביד עלולה לפגוע ביכולת לעשות פעולות יום־יומיות – מה שפוגע מאוד באיכות החיים. יתר על כן, מכיוון שלמערכת הלימפטית תפקיד חשוב בתפקוד המערכת החיסונית של הגוף, הרי שליקוי במערכת זו חושף את הגוף לפולשים ולמזיקים ומאפשר הופעה של זיהומים בעור והופעה של פצעים קשיי ריפוי. ניתן להתייחס לגף לימפטית כאיבר בו המערכת החיסונית מוחלשת ויש לנהוג בה במשנה זהירות על מנת לשמור על הבריאות באיבר זה. ההדרכה להתנהגות זהירה ניתנת כמובן כחלק מהטיפול הלימפטי על ידי הפיזיותרפיסט המטפל.

הסיבות להתפתחות בצקת לימפטית – לימפאדמה:

לימפאדמה עלולה להיגרם בגלל פגם מולד במערכת הלימפה (לימפאדמה ראשונית) או בגלל פגיעה כלשהי במערכת הלימפה (לימפאדמה משנית):

  1. לימפאדמה ראשונית באה לידי ביטוי בפגם תורשתי במערכת הלימפה, למשל מחסור בצינורות לימפה, מחסור בבלוטות לימפה או בלוטות לימפה לא מפותחות. הבצקת הלימפטית עלולה להופיע מיד לאחר הלידה, אך גם בשנות הילדות או בתקופת הבגרות.
  2. לימפאדמה שניונית עלולה להיגרם כתוצאה מניתוחים – בעיקר ניתוחים לכריתת גידולים סרטניים שכוללים הוצאה של בלוטות לימפה (מבית השחי, מהמפשעה וכדומה). אחד המקומות הנפוצים ביותר להופעת לימפאדמה הוא בית החזה הזרוע והיד לאחר כריתה של בלוטות הלימפה בבית השחי אצל נשים שחלו בסרטן השד.

עם זאת, מערכת הלימפה עלולה להיפגע גם מניתוחים שאינם קשורים לטיפול בסרטן (למשל ניתוחים קוסמטיים, ניתוחים של מערכת הדם וניתוחים אורתופדיים).

סיבות שניוניות נוספות הגורמות לנזק למערכת הלימפטית הן: הקרנות, זיהומים (שושנה), כוויות, טראומות (חבלות), מחלות כלי דם (כמו אי־ספיקה ורידית כרונית) והיעדר תנועה במשך זמן רב (בגלל שיתוק או בגלל חבלות חמורות).

הסימנים להתפתחות בצקת לימפטית:

הסימן העיקרי לבצקת לימפטית הוא נפיחות באחד מחלקי הגוף, לרוב בגפיים. בשל הנפיחות עלולות להופיע תחושות כבדות, מתיחת העור וחוסר נוחות באזור. אפילו בגדים או תכשיטים מתחילים ללחוץ על האיבר הנפוח. בהמשך עלול האזור להתנפח עוד יותר, להתקשות ולגרום לכאבים ולמגבלות בתנועה.


בשלבים הראשונים של התהליך הבצקת רכה ונעלמת לאחר מנוחה, או כשמרימים את האיבר. כאשר לוחצים באצבע על הרקמה הבצקתית, נשאר בדרך כלל סימן (pitting edema), אך הוא נעלם לאחר זמן מה.

בשלבים מתקדמים יותר, הבצקת גדלה ונעשית קשה יותר. לחיצה באצבע על הרקמה לא משאירה סימן והבצקת לא נעלמת לאחר מנוחה, או כשמרימים את הגפיים. כשהבצקת מופיעה במשך זמן רב (אפילו שנים), עלולה הנפיחות לגדול עוד ועוד, וייתכנו שינויים בעור, כמו התקשות, עיבוי וקפלים. תיתכן גם דליפה של נוזל לימפטי מהעור.

פיזיותרפיה לימפטית – מה עושים בטיפול?

הטיפול בבצקות ובנפיחויות הינו תלוי אבחנה אך באופן כללי ניתן לומר כי הטיפול מחולק לשני שלבים:

1. שלב אינטנסיבי – זהו השלב בו תדירות הטיפול גבוהה (אפילו עד 5 פעמים בשבוע). בשלב זה אנו מורידים את הנפיחות ע"י עיסוי לימפטי מיוחד וחבישות לחץ ספציפיות. שלב זה אורך כחודש עד חודשיים, עד אשר מגיעים לפלאטו מבחינת כמות הבצקת שהורחקה. בשלב זה גם נדריך לפעילות גופנית המותאמת למצב הבריאותי, נלמד חבישות עצמיות ועיסוי עצמי על מנת לאפשר עצמאות וניהול של המחלה.

2. שלב משמר – זהו השלב בו אנו מתאימים חבישת לחץ קבועה כמו גרב או שרוול ואיתם האדם מתנהל בחיי היומיום. חבישת הלחץ, תפקידה לשמור על המצב מפני התנפחות חדשה ולמנוע את חזרת הבצקת. שלב זה נמשך למעשה שנים רבות. בשלב זה המטופל נמצא במעקב מתמיד של הפיזיותרפיסט בתדירות נמוכה יחסית, תלוי באבחנה.

פיזיותרפיה לימפטית היא אחד מעמודי התווך בתכנית השיקום הלימפטי. אנו בדרך הגוף נדע להתאים לך תכנית אישית על פי מצבך ומטרותיך ונטפל בך עד שנגיע למיצוי כל יכולותיך.

***מכון דרך הגוף הינו מכון הסדר לנכי משרד הביטחון. אנו מוכרים כספק בתחום הפיזיותרפיה הלימפטית. מספר הספק שלנו 83177979.

נגישות

קל להיות בקשר

נותרו לכם שאלות? אנחנו כאן עבורכם!